Pricewise: stijging tarieven bij grootste providers Ziggo en KPN

Vergelijkingswebsite Pricewise heeft onderzocht wat dit jaar de te verwachten prijsstijging zal zijn bij de grote telecomspelers. Volgens het onderzoek kunnen consumenten dit jaar een gemiddelde prijsstijging van € 27,- verwachten bij de twee grootste providers KPN en Ziggo. De verwachte stijging voor dit jaar is hoger dan die van vorig jaar, toen de gemiddelde stijging € 20,- bedroeg. De jaarlijks terugkerende tariefwijziging gaat in per juli en wordt waarschijnlijk begin mei bekend gemaakt.

Stijging gemiddeld €75,- in afgelopen 3 jaar

Over de afgelopen drie jaar stegen de telecomtarieven opgeteld met gemiddeld € 75,-. Naar verwachting verhoogt KPN de tarieven vanaf juli met € 2,50 en Ziggo met € 2,- per maand. Eerder dit jaar verhoogde T-Mobile de tarieven al met de toen geldende inflatiecorrectie van 1.6%.

Netwerkinvesteringen & acquisitiekosten

Volgens Pricewise is een een stijging van de tarieven dit jaar onontkomelijk. Er zijn de afgelopen tijd flinke investeringen gedaan om de netwerken ‘future proof‘ te houden. Naast deze netwerkoptimalisatie maken beide providers meer acquisitiekosten door de toenemende concurrentie op de telecommarkt. Beide facetten gaan we volgens Pricewise terugzien in het nieuwe tarief.

Trend: Internet-only

“Een pakket met internet-only groeit aan populariteit, mede dankzij de komst van streamingdiensten,” vertelt Jeroen Snellen, expert telecom bij Pricewise. “Dat zien wij ook terug in onze vergelijker. Mensen stellen hier zelf hun pakket samen en kunnen kiezen voor alleen internet. Dit maakt het makkelijk om elders overige diensten, zoals tv en bellen, af te nemen. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld KPN lastiger klanten vast te houden.”

Hoge maandprijs Ziggo

Ziggo kiest voor een compleet aanbod, waarbij diensten standaard in een pakket zitten. “Deze strategie heeft als nadeel dat je in veel gevallen betaalt voor zaken die je niet nodig hebt. Zeker als de concurrentie wel flexibiliteit biedt in het aan- en uitzetten van diensten. De maandprijs van de Ziggo-pakketten is in vergelijking met die van andere providers dan ook hoog als je alleen gebruikmaakt van internet,” aldus Snellen.

Opzeggen mogelijk bij prijswijziging hoger dan inflatiecorrectie

Ook al verhoogde T-Mobile haar prijzen in januari met de inflatiecorrectie van 1.6%, volgens Snellen is het nog onduidelijk welke inflatiecorrectie de andere providers zullen hanteren. “Iedere provider kiest een andere periode om de inflatiecorrectie te bepalen. Mocht de correctie laag uitvallen, zoals bij T-Mobile, dan is de procentuele verhoging van de tarieven van Ziggo en KPN waarschijnlijk hoger dan de inflatiecorrectie. Als dat gebeurt, creëert het voor consumenten die aan een contract vastzitten de mogelijkheid om over te stappen zonder de inachtneming van de contracttermijn. Zij mogen dan hun contract ontbinden en tussentijds overstappen.”

Geef een reactie