Hoe wordt glasvezel eigenlijk aangelegd?

RENKUM/HEELSUM – In Renkum en Heelsum gaat DELTA Fiber Netwerk glasvezel aanleggen. De precieze start hiervan is op dit moment nog niet bij Renkum op Glasvezel bekend, maar zodra het bouwteam een ‘go’ krijgt op de aanleg start de aannemer de voorbereidende werkzaamheden en zorgt DELTA Fiber Netwerk dat de inwoners die een abonnement hebben afgesloten goed geïnformeerd worden. In dit artikel een uitgebreide uitleg over de aanleg.

Op basis van de aanmeldingen maakt de aannemer een technisch ontwerp van het gebied. Er wordt dan onder andere gekeken naar het aantal aansluitingen, de route die gevolgd moet worden om aan te leggen, en naar de planning. Als het ontwerp helemaal klaar is en de afspraken met de gemeente er zijn, kan de aannemer de materialen inkopen en de definitieve planning maken. Vervolgens krijgen de inwoners een brief met meer informatie over de aannemer en de start van de werkzaamheden.

Schouwen

Voordat de werkzaamheden beginnen komt de aannemer langs om te bepalen wat de meest geschikte locatie is voor de aansluiting in de woning. Dit heet schouwen. Als bewoners niet thuis zijn laat de aannemer een kaartje in de brievenbus achter om een ​​afspraak te maken.

Wat gebeurt er met de (voor) tuin?

De aannemer krijgt inzage in de aanwezige infrastructuur doordat ze een KLIC-melding doen bij het kadaster. Zo weten ze waar de leidingen en kabels van het riool en de nutsvoorzieningen liggen. Zelf aangelegde kabels en leidingen in de tuin, bijvoorbeeld voor tuinverlichting of een regeninstallatie, kunnen worden doorgegeven aan de schouwer. Het schouwen gebeurt per adres en is maatwerk. Wanneer er echt wordt gestart met de aanleg, wordt de glasvezelkabel in de meeste gevallen ‘geschoten’ vanaf de straat naar de gevel. Hiervoor wordt een soort mini-raket gebruikt en hoeft de tuin niet opengemaakt te worden. Indien er moet worden gegraven, zorgt de aannemer ervoor dat alles wordt hersteld.

De aanleg langs de openbare weg

Het glasvezelnetwerk is een soort spinnenweb dat bestaat uit een hoofdtracé en van daaruit vertakt naar de woningen. De glasvezel wordt aangelegd van woning tot woning. Er wordt een kilometerslange geul langs de openbare weg gegraven. In deze geul komt de mantelbuis te liggen. Vanuit het hoofdverdeelpunt, ook wel POP (Point of Presence) genoemd, worden de glasvezels in de mantelbuizen geblazen. De POP is een soort centrale met elektronische apparatuur waar de internet- en televisiesignalen binnenkomen. Er staan ​​vaak meerdere POP’s in een gebied. Er is altijd één hoofdverdeelpunt dat de overige verdeelpunten voedt. Vanuit het verdeelpunt gaan de glasvezels naar de woningen. Iedere woning die zich tijdens de vraagbundeling heeft aangemeld krijgt een eigen unieke glasvezelverbinding.

De aanleg naar de woning

Vanuit de openbare weg gaat de mantelbuis naar de woning. Hiervoor wordt altijd het schouwrapport geraadpleegd. De schouwer informeert u hierover. Uiteraard laat de aannemer, als de werkzaamheden gereed zijn, de tuin netjes achter. De aannemer laat een kaartje in de brievenbus achter om te laten weten dat er in de tuin is gewerkt. De woning blijft altijd bereikbaar.

Activering van de glasvezelaansluiting

De laatste stap is het activeren van de glasvezelaansluiting. De aansluiting krijgt een onmiddellijke verbinding met de rest van het netwerk van DELTA Fiber Netwerk. Na het activeren van de aansluiting krijgt de bewoner binnen enkele weken, van de gekozen telecomaanbieder een installatiepakket opgestuurd. De apparatuur voor televisie, internet en/of telefonie kan nu worden geïnstalleerd door de bewoner of een monteur. Hierna activeert de telecomaanbieder het abonnement. Er kan nu gebruik worden gemaakt van diensten via het razendsnelle glasvezelnetwerk van DELTA Fiber Netwerk.

2 reacties op “Hoe wordt glasvezel eigenlijk aangelegd?”

  1. Boudewijn van Veen

    Het zou handig zijn, een datum te plaatsen zoals. twee, derde of vierde Kwartaal 2021 of 2022 begin en eind datum voor Heelsum, Renkum enz.
    en wat moet binnen het huis gedaan worden, internet kabel van de meter-kast enz.

    1. Hallo Boudewijn. De precieze aanlegplanning is nog niet bekend. Binnenhuis kun je straks dmv het aangebrachte ‘glasvezelovernamepunt’ het signaal op je bestaande thuisnetwerk aansluiten. Is dit het antwoord dat je zocht?

Reacties zijn gesloten.