Familie Jurrius heeft al glasvezel

Hoe is het om al glasvezel te hebben? Daar waren wij – Ruben en Thijs – zo nieuwsgierig naar, dat wij een afspraak maakten met de Familie Jurrius in het buitengebied van Heelsum. Zij hebben sinds 2019 glasvezel van Delta Fiber Netwerk en wilden ons er graag over vertellen. Dus Thijs ging bij ze langs.

Vraagbundeling buitengebied

Johan Jurrius vertelt dat zij in 2018 de keuze kregen om mee te doen aan de vraagbundeling ‘Gelderse Vallei Zuid’ voor het buitengebied van onder andere de gemeente Renkum. “De enige keuze die wij toen hadden was de telefoonlijn van KPN, dus wij hebben tegen glasvezel eigenlijk direct ja gezegd. En toen was het spannend of het zou gaan lukken, want in onze vraagbundeling moest 50% van de huishoudens deelnemen. Dat lukte uiteindelijk en daarna kwam de aanlegfase.”

Glasvezel-aanleg

Het duurde even voordat de familie ook daadwerkelijk glasvezel kreeg aangelegd, want het betrof een aanleg in een groot gebied van onder andere Renkum en de gemeente Ede. “Op een gegeven moment kwam er meneer langs, die foto’s heeft gemaakt waar de glasvezel in ons huis naar binnengebracht moest worden. Samen met die meneer heb ik de route van de kabel door de tuin uitgestippeld, zodat ze zo min mogelijk planten kapot maakten.”

Daarna volgde de aanleg legt Johan uit. “Twee á drie weken later kwamen de monteurs langs. Die hebben precies de route gevolgd aan de hand van de foto’s. Ook hebben ze de glasvezelaansluiting in de meterkast gemonteerd en een uur later was het klaar en waren ze ons huis uit.”

Glasvezel in gebruik

Dat ze nu glasvezel hebben in plaats van de KPN-telefoonlijn, bevalt de familie erg goed. “Voorheen hadden we KPN als internetprovider, maar die levert zijn diensten niet op het netwerk van Delta Fiber. Dus ik moest switchen van provider en dat geeft altijd een beetje gedoe. Maar de functionaliteit van alle diensten is hetzelfde. Er zit nauwelijks verschil in. En nee dit is geen verkooppraatje! Ik ben super blij dat zie hier glasvezel aangelegd hebben. Mijn kinderen zijn er ook blij mee, vooral nu tijdens de lockdown. De zonder-storingen-stabiliteit is heel goed.”

Renkum op Glasvezel

Johan is ook erg te spreken over het inwonersinitiatief Renkum op Glasvezel, die voor de huidige vraagbundeling in Renkum en Heelsum heel actief zijn. “Ja, ik ben blij dat inwoners er zelf aan meewerken. Dit is echt een leuk voorbeeld van een inwonersinitiatief, waarbij ze proberen een drempel te halen waardoor een dienst financieel gunstig voor Renkumers kan worden aangelegd. Ik ben daar heel enthousiast over. Ik hoor er ook goede verhalen over in het dorp van mensen die mee willen doen, die zeggen: Nou, ik ben blij dat er een groep is die er als inwoners voor gaan staan. En dat ze het niet helemaal aan het bedrijf over laten.”