Door glasvezel keuze uit drie netwerken

In Renkum en Heelsum hebben we op dit moment twee telecomnetwerken: het telefoonnetwerk van KPN en het coax-kabelnetwerk van Ziggo. Door de vraagbundeling voor glasvezel te laten slagen, kunnen we een derde netwerk laten aanleggen: glasvezel van Delta Fiber Netwerk. Hierdoor krijgen we meer te kiezen: meer providers via drie verschillende netwerken.

KPN-, Ziggo- en DFN-netwerk

Als zich in de komende dagen tot 18 februari voldoende inwoners aanmelden voor glasvezel, dan krijgen we er vanaf de zomer een derde telecomnetwerk bij: glasvezel. Dat is goed voor de keuzemogelijkheden voor ons allemaal. We kunnen dan kiezen uit de aanbiedingen van de providers op drie netwerken: op het KPN-netwerk, Ziggo op hun coax-netwerk en de providers op het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Netwerk.

Wat is het verschil tussen de netwerken?

KPN – Door de toename van ons internetgebruik, worden we ook steeds veeleisender over onze internetverbinding. Het oude telefoonnetwerk van KPN – met twee of vier dunne koperdraadjes – kan dit het minst goed aan. De bedrading is sterk verouderd en de techniek om er internetverkeer overheen te sturen kan de snelheden van concurrerende netwerken – coax en glasvezel – niet meer bijhouden. De down- en uploadsnelheden zijn ongelijk.

Ziggo – Het Ziggo-netwerk staat er momenteel nog best goed voor. Over de wat dikkere koperen kern in de kabel kan een krachtiger signaal worden gezet. Maar ook Ziggo moet steeds meer trucs uithalen om in de vraag naar meer snelheid en bandbreedte te kunnen voorzien. Zo werd bijvoorbeeld in april 2019 het analoge signaal voor radio en televisie uitgezet. Door de vrijgekomen bandbreedte konden ze het netwerk weer sneller maken. De down-en uploadsnelheden zijn ook hier ongelijk.

Delta Fiber Netwerk – Op glasvezelnetwerken staat de techniek pas aan het begin van wat ermee mogelijk is. Het is daardoor toekomstvast te noemen. De laserlicht-techniek die in glasvezel wordt gebruikt, pulseert supersnel in alle kleuren van de regenboog lichtpakketjes door de haardunne glasdraad. De techniek is ongevoelig voor invloeden van buitenaf en daarmee stabieler, betrouwbaarder. De snelheid die bestelt is ook echt de snelheid die je krijgt. Een groot voordeel daarbij: de down- en uploadsnelheden zijn gelijk aan elkaar.

Hoe ziet jouw internetgebruik er over 5 jaar uit?

Het is voor veel mensen lastig voor te stellen, maar bedenk maar eens wat je nu al allemaal met het internet doet. Thuiswerken, vergaderen, video streamen, televisiekijken, games streamen, huiswerk maken, je foto’s backuppen, je CV-thermostaat bedienen, online shoppen, meldingen van je alarmsysteem bekijken, verlichting aan- en uitzetten, enzovoort, enzovoort. Al deze én nieuwe mogelijkheden vragen om steeds meer bandbreedte en snelheid. Wordt glasvezel hiermee ook voor jou interessant?

Deadline vraagbundeling Renkum/Heelsum – 18 februari 2021

Wil jij ook glasvezel in jouw woning laten aanleggen? Meld je dan vóór 18 februari aan bij één van de vijf providers op het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Netwerk. Er is 30% deelname nodig. Je hebt al een internetabonnement vanaf omgerekend €26,95 per maand in het eerste jaar. Doe je mee?

Geef een reactie