DELTA wurmt zich tussen ‘duopolie’ KPN en Ziggo

Het is vandaag duidelijk geworden waarom DELTA FIber Netwerk ervoor heeft gekozen om in Renkum, Heelsum, Heveadorp, Doorwerth en Wolfheze bij alle huizen een glasvezelaansluiting aan te bieden. Vandaag schrijft het Financieel Dagblad dat DELTA een lening van €2 miljard is aangegaan, om in 2025 op 2 miljoen glasvezelaansluitingen te komen. DELTA wil de derde infrastructuur van Nederland worden voor vast internet. Het bedrijf wurmt zich hiermee tussen het ‘duopolie’ van KPN en Ziggo.

Aanleg op plekken waar nog geen glasvezel is

In het artikel van het FD lezen we ook dat DELTA inzet op aanleg in gebieden waar nog geen glasvezel is. DELTA-ceo Marco Visser vertelt in het artikel dat zij niet de gebieden op zoeken waar anderen als hebben aangekondigd dat ze gaan aanleggen. In dit geval is de gemeente Renkum zo’n gebied.

Krijgen we ook 10 Gbit/s internet?

Ook qua aan te bieden internetsnelheden wil DELTA de concurrentie voor zijn. Op plekken waar een nieuw netwerk wordt aangelegd gaat DELTA gebruikmaken van XGS-PON. In mei van dit jaar schreef Tweakers hier al een artikel over. We weten (nog) niet of deze techniek ook al wordt geïmplementeerd in de gemeente Renkum. Mocht dit wel het geval zijn dan kunnen de echte snelheidliefhebbers op termijn kiezen voor 10 Gbit/s internet; vergelijkbaar met de snelheid die je krijgt bij een ssd/stick met usb 3.1-aansluiting.

De toekomst zal het uitwijzen.

Op internet-netwerkgebied is de boel in Nederland flink in beweging, merkte eerder dit jaar de ACM op. Op korte termijn betekent dit voor de gemeente Renkum dat er vanaf medio 2022 glasvezel is van DELTA Fiber Netwerk. Wat we op de lange termijn kunnen verwachten van andere marktpartijen is vooralsnog onduidelijk.

Renkum op Glasvezel stopt

Tot en met eind september 2021 schrijven we af en toe nog een bericht, daarna zal ons initiatief stoppen. Dit betekent dat ook onze website en ons facebook- en youtube-kanaal gaan verdwijnen. We bedanken iedereen die ons initiatief in het afgelopen jaar heeft geholpen. Dank voor alle suggesties, vragen en opmerkingen! We wensen je veel plezier met je nieuwe glasvezelverbinding!!

1 reactie op “DELTA wurmt zich tussen ‘duopolie’ KPN en Ziggo”

Reacties zijn gesloten.