Bewonersvereniging Heveadorp ziet glasvezel graag komen

In de komende weken interviewen wij – Renkum op Glasvezel – diverse ambassadeurs van de vraagbundeling voor glasvezel in Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze. Vandaag spreken we met Lex Schruijer van Bewonersvereniging Heveadorp. Hij ziet de onbegrensde mogelijkheden van glasvezel als een groot voordeel.

Ruim 30 jaar belangenbehartiging

Met zo’n 200 leden is het een actieve vereniging, die voor alle inwoners van Heveadorp de belangen behartigt voor zaken die in het dorp spelen. “Naast ons bestuur is er een activiteitencommissie en een “Groenclub,” vertelt Lex. “Gezamenlijk zetten de leden zich in voor activiteiten voor jong en oud en binden we bijvoorbeeld de strijd aan tegen de sterk woekerende Japanse Duizendknoop. Verder onderhouden we contacten met de gemeente, bijvoorbeeld over de plannen met het schoolplein aan de Middenlaan. Ook hebben we de volle aandacht voor de transitie naar een aardgasvrij Heveadorp en het afkoppelen van regenwater.”

Actie mobiele zendmast

De bewonersvereniging zet zich in de komende weken ook in voor glasvezel. “Tot een paar jaar geleden was er in Heveadorp geen mobiel bereik,” legt Lex uit. “Buitenshuis mobiel bellen ging nauwelijks, binnenshuis mobiel bellen was onmogelijk. Dankzij een actie van bewoners werd aan de Oude Oosterbeekseweg een zendmast geplaatst, waardoor mobiel bellen in en buitenshuis tegenwoordig wél mogelijk is.”

Belang glasvezel

Lex ziet een soortgelijke situatie op het gebied van het DSL- en coaxnetwerk. “Nu zijn bewoners voor internet aangewezen op de netwerken van KPN en Ziggo. De verbinding via KPN is in Heveadorp dermate traag, dat bijvoorbeeld deelnemen aan een vergadering via Zoom vrijwel onmogelijk is.” Daarnaast vindt Lex dat Ziggo – die wel een redelijk snel internet biedt – in feite een monopoliepositie heeft. “Daaraan willen we een einde maken,” laat hij weten. “Door glasvezel krijgen bewoners er nóg een netwerk bij en krijgen we de keuze uit nóg meer providers. Bovendien zie ik glasvezel als verbinding van de toekomst. De mogelijkheden van coax zijn uiteindelijk ook begrensd, maar die van glasvezel niet. Dat is de belangrijkste reden dat de bewonersvereniging zich inzet voor vraagbundeling.

Aanmelden via Bewonersvereniging Heveadorp

Inwoners van Heveadorp kunnen zich dan ook aanmelden via de bewonersvereniging. “Het betekent per aanmelding een financieel voordeel voor elke bewoner (€25,-) en voor de bewonersvereniging (€50,-). Met deze inkomsten willen we onze activiteiten voor het dorp ondersteunen.” Lex hoopt dan ook dat genoeg van zijn dorpsgenoten gaan meedoen aan de vraagbundeling van DELTA Fiber Netwerk.

Geef een reactie